Älä valita, voit valita – Kohti positiivisempaa elämänasennetta!

Valitusvapaat viikot - Hyvinvointivalmennus - Seinäjoki

Valitus on saanut Suomessa suosiota, jo niin paljon, että se inspiroi sketsihahmo Aina Inkeri Ankeisen valittamaan tiensä ihmisten sydämiin! On toki tervettä, että nauramme itsellemme! Mikäpä sen hauskempaa kun itseironia? Positiivisuus tietenkään ei tule kaikille ihmisille luonnostaan ja suhtaudumme elämässä asioihin eri tavalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että emme saisi kehittää itseämme. Jokaiselle meistä on annettu mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäämme.

Olisiko elämänlaatumme parempi, jos tietoisesti harjoittelisimme positiivisuutta osana omaa arkea? Positiivinen asenne ja siitä syntyvä elämänlaadun paraneminen eivät synny hetkessä, mutta ensimmäinen askel vie aina kohti seuraavaa. Ihana Wellness ja Kauniin elämän koulu haluavat auttaa teidät alkuun. Haastamme teidät kaikki mukaan ottamaan ensimmäisen askeleen yhdessä kanssamme 1.4.2017 starttaavien Valitusvapaiden viikkojen merkeissä!

Suuntaa huomiosi positiivisuuteen

Valittamisella tässä viittaan siihen päivittäiseen marinaan, jossa meitä ottaa päähän niinkin tärkeät asiat kuin kylmä aamukahvi tai sateinen sää. Nämä ovat asioita, jotka eivät valittamalla parane. Elämässä tapahtuu myös vakavia asioita, joista täytyy saada puhua ja purkautua. Mutta nämä asiat usein tunnistaa arkimarmatuksen joukosta.

Positiivisuuteenkin liittyen pätee sääntö: ne asiat, joihin kiinnitämme huomiota, lisääntyvät ja kasvavat. Ne saavat lisää painoarvoa elämässämme. Jos siis valitsemme tien, jossa valitamme elämässä pienistä asioista, elämämme pyörii negatiivisten asioiden ympärillä. Tämä aiheuttaa sen, että meillä on koko ajan epämukava olo. Meistä tuntuu, kuin elämämme olisi huonoa ja epäoikeudenmukaista. Mitä jos muuttaisimme tottumuksiamme ja omaa suhtautumistamme asioihin?

Kun tietoisesti lopetamme turhasta valittamisen, vapautuu meille aikaa ajatella positiivisia ajatuksia. Meillä on aikaa puhua kaikista niistä elämän hyvistä asioista, jotka muuten jäisivät valituksen jalkoihin.

Positiivisuutta voi ja kannattaa harjoitella

Positiivisuus on luonnonvara, joka on meille kaikille täysin ilmaista ja sekin (kuten rakkaus) lisääntyy käytettäessä. Positiivisuus ei siis maksa mitään, mutta sen arvo hyvinvoinnin kannalta on merkittävä. Jos tietoisesti harjoittelemme positiivisempaa suhtautumista elämään, voi olla, että oivallamme jotain mullistavaa. Muutos lähtee vain meistä itsestämme. Ei naapurin Pirkosta ja siitä kuinka hän ei tervehtinyt postilaatikolla.

Vaikka evoluutio on muovannut ihmisen ajattelusta selviytymisen kannalta negatiivisiin asioihin keskittyvän olennon (kyllä, luolamiehetkin olivat jo Ankeisia), ei se enää kehittyneessä yhteiskunnassa ole merkityksellistä. Ennen oli tärkeämpää huomata hyökkäävä peto, kuin kaunis auringonlasku. Nykyään saamme kokemukseni mukaan nauttia auringonlaskusta ilman, että karhu tai susi yllättää meidät iltalenkillä. Meidän ei enää tarvitse selviytymisen vuoksi keskittyä kaikkeen negatiiviseen, kuten esi-isämme.

Mitä enemmän kiinnitämme huomiota näihin negatiivisiin asioihin, sen taitavammaksi tulemme ne huomaamaan. Onneksi tämä pätee myös positiivisiin asioihin. Kun tunnemme itsemme ja tapamme reagoida, on meidän helpompi muuttaa omia ajatusmallejamme.

Positiivisuus vie kohti onnellisuutta

Koska moni toivoo elämäänsä onnellisuutta ja tyytyväisyyttä, on viisasta huomata oman ajattelun merkitys näihin asioihin. Onnellisuutta ja tyytyväisyyttä ei kukaan muu voi sinulle antaa. Ei edes naapurin Pirkko tervehtimällä postilaatikolla. Ne syntyvät omasta suhtautumisestasi elämään.

Näinkin sen voisi sanoa. “Elämämme on sellainen miksi ajatuksemme sen tekevät.” – Marcus Aurelius

Yksi niistä harvoista asioista tässä maailmassa, joita voimme itse hallita, on oma asenteemme maailmaa kohtaan. Omaa asennetta pitää kuitenkin harjoittaa, jotta se toimisi eduksesi. Kiitollisuutta voi myös harjoittaa. Vaatii toki mielenlujuutta ajatella, että vastoinkäymisistä opimme ja viisastumme. Voimme itse joko antautua valittamiselle tai valita toisin.

Voimme siis omalta osalta valita haluammeko olla Aina Inkeri Ankeisia vai parhaita versioita itsestämme? Kumpi sinä haluat olla? Lähde mukaan Ihana Wellness -hyvinvointiyhteisön ja Kauniin elämän koulu-hyvinvointivalmennuksen järjestämään Valitusvapaat viikot- tempaukseen, jossa pääpaino on positiivisessa elämänasenteessa ja siihen liittyvissä arjen pienissä teoissa! Tempaus löytyy Facebookista nimellä Valitusvapaat viikot ja starttaa 1.4.2017. Liity iloiseen joukkoomme ja lataa ilmaiset itsetuntemus, kiitollisuus ja positiivisuus-harjoitukset täältä Valitusvapaat viikot – ladattavat harjoitukset – Ihana Wellness !

Älä valita, voit valita! 🙂

// Lotta Lahti