Mahtava marinoitu kaalisalaatti ja ylistyspuhe kaalin puolesta

Kaalisalaatti - Kasvisruoka - Hyvinvointivalmennus - Seinäjoki

Oletko kyllästynyt syömään salaattia? Kokeile vaihtaa välillä perus salaatti-tomaatti-kurkku-sekoituksesi esimerkiksi kotimaiseen kaaliin. Itse olen suuri kaalifani ja mielestäni se on vielä toistaiseksi aliarvostettu raaka-aine kotikeittiöissä. Tällä hetkellä keräkaalin hinta on noin 68 senttiä kilo. Ei siis kovin kallista.

Haluatko syödä edullisia raaka-aineita? Kokeile kaalia!

Haluatko syödä pienen hiilijalanjäljen jättäviä elintarvikkeita? Kokeile kaalia!

Haluatko syödä vitamiineja? Kokeile kaalia!

Haluatko syödä kuituja? Kokeile kaalia!

Pidän siis kaalia suuressa arvossa sen monien erinomaisten ominaisuuksien vuoksi. Tiesittekö, että perinteisessä keräkaalissa on runsaasti C-vitamiinia, betakaroteenia, folaattia sekä myös E- ja K-vitamiinia? (Lähde Fineli) Keräkaalia pidetään punakaalin lisäksi myös aivojen superruokana.

Kokeile siis erilaisia kaaleja: punakaalia, parsakaalia, savojinkaalia, kukkakaalia, kiinankaalia, lehtikaalia.. lista on pitkä. Kaalit sopivat melkein mihin tahansa ruokaan. Itse tykkään käyttää niitä salaateissa, keitoissa, wokeissa sekä uunissa paahdettuna. Keitetty kaali ei ole minun juttuni.

Tässä marinoidun keräkaalisalaatin resepti. Marinoitu keräkaali säilyy hyvin jääkaapissa suljetussa astiassa päiväkausia ja sen maku paranee marinoitumisen myötä. Käytä sitä pohjana erilaisille sekoituksille. Suikaloi sekaan esimerkiksi porkkanaa, pilko parsakaalia tai vaikka sipulia.

Salaatin kaverina voit syödä mitä tahansa proteiinia, vaikka sitten paistettua tofua tai paahdettuja kikherneitä. Lisäksi keitetty täysjyväriisinuudeli tai quinoa voisi toimia!

Resepti

Valmistusaika : aktiivinen 15 min passiivinen 4-12 h

Noin 8 annosta

Raaka-aineet

Yksi keräkaali

Marinadi

3 rkl soijakastiketta

1 tl inkivääritahnaa

4 valkosipulin kynttä murskattuna

1/2 dl oliiviöljyä

1/2 dl omenaviinietikkaa

1/2 dl juoksevaa luomuhunajaa

merisuolaa myllystä

(2 rkl seesamiöljyä)

Valmistus. Suikaloi kaali. Sekoita erillisessä kulhossa marinadin ainekset ja kaada kaalin joukkoon. Anna marinoitua ainakin neljä tuntia mielellään yön yli. Jos pidät tulisesta, lisää marinadiin yksi tuore chili pieneksi pilkottuna!

Nauti kaikkea muuta kuin tylsä kaalisalaatti valitsemiesi lisukkeiden kanssa!

Psst! Jos kaali ei sovi vatsallesi kokeile hapankaalia! Se hellii suolistoasi!

// Lotta Lahti