Ja elin onnellisena elämäni loppuun saakka

Onnellisuus - Hyvinvointi - Henkinen hyvinvointi

Onnellisuus. Olotila, joka on monien TO DO -listalla. Onnellisuus on asia, joka on vaikeasti määriteltävissä ja monesti hetkellistä. Hetkellisyydellä tarkoitetaan, että onnellisuuteen vaikuttavat elämään sisältyvät tunteet. Nämä tunteet voivat olla pääsääntöisesti myönteisiä; ilo, hauskuus, toiveikkuus, rauha, innostus, inspiraatio, ihailu, ylpeys, kiitollisuus, rakkaus tai sitten kielteisiä; kateus, viha, pelko, tyytymättömyys, mustasukkaisuus, kiittämättömyys, toivottomuus. Onnellisuus ei myöskään tarkoita, ettet koskaan kokisi vihaa, ärtymystä, väsymystä tai pelkoa. Nämä kuuluvat elämään, siinä missä ilo, rakkaus ja kiitollisuus.

On kuitenkin merkittävää, mitkä tunteet saavat meissä vallan.  Siinä vaiheessa, kun ihmisen perustarpeet ovat turvattuja, onnellisuus on enemmän lähtöisin jokaisesta meistä itsestä, kun mistään ulkopuolisista vaikuttajista. Tämä on onneksi vain huojentava asia! Nyt tiedämme, että voimme itse ratkaisevasti ja aktiivisesti vaikuttaa kokemaamme onnellisuuteen. Onnellisuutemme on siis oma tapamme ajatella, toimia ja uskoa.

Onnellisuuden tunteella on suora vaikutus kokemaamme hyvinvointiin. Onnellinen ihminen voi omasta mielestään hyvin, vaikka ulkopuoliselle hänen elämänsä ei näyttäytyisikään kovin kummoisena. Onnellisuus ja hyvinvointihan ovat subjektiivisia kokemuksia eikä niitä voi määritellä vain yhteiskunnan tai maailmanlaajuisten ihanteiden mukaan. Vuonna 2017 kehittyneissä maissa suurimmalla osalla meistä on oikeus olla onnellinen ja monesti kuulee sanonnan ”Kunhan olet onnellinen”. Me voimme täällä pitkälle itse valita oman onnemme, ystävämme, koulutuksemme, asuinpaikkamme ja puolisomme. Tämä on edistystä. Sata vuotta sitten naisilla ei ollut oikeutta äänestää tai käydä koulua, saati valita omaa puolisoaan tai määrätä omasta kehostaan.

Vapaus voi tuoda tullessaan myös kahleen.  Ongelma ilmenee siinä vaiheessa, kun onnellisuudesta tulee pakonomaista. Osaanko valita oikein? ”Jos avaan tuon oven, toinen ovi sulkeutuu.” Niin sulkeutuukin, mutta entä sitten?

Otammeko nykyään liikaa paineita onnellisuudesta? Onko siitä tullut elämämme itseisarvo? Jos etsimme koko elämämme onnellisuutta, on hyvin todennäköistä, että emme koskaan löydä sitä. Onnellisuus on asia, joka on aina kaksi askelta edellä. Tällöin saatamme suruksemme vasta kuolinvuoteella huomata, että elämämme matka olikin paljon tärkeämpi kuin päämäärä. Onnellisuuden resepti on yksinkertainen. Onnellinen ihminen on sellainen, joka saa tehdä päivittäin asioita, jotka tekevät hänet onnelliseksi. Eli tehdä asioita joista pitää.

”Onnellisuus ei synny siitä, mitä sinulla on. Se syntyy siitä mitä teet joka päivä.” Frank Martela

On kuitenkin olennaista huomioida nämä asiat ja tiedostaa ne arjessa. Kun avaat aistisi hetkeen, lupaan, että koet onnellisuuden tunteen useammin kuin arjessa, jossa paahdat menemään aina miettien joko eilisen parkkisakkoa tai huomisen vanhempainiltaa.

Onnellisuus ei välttämättä ole sidottu rahaan. Raha tuo helpotusta elämään, materiaalista turvaa ja on välttämätöntä elämää varten. Raha on kuitenkin vain väline. Raha on arvokysymys. Mitä asioita pidän tärkeinä? Ovatko minulle tärkeitä iso koti, uusi laukku ja sata tuhatta euroa pankissa? Jos ovat, rahalla voi olla suurempi merkitys koettuun onnellisuuteen. Tämä on kuitenkin valitettavan lyhytnäköinen tie onneen. Toisen silmissä köyhä ihminen voi myös olla onnellinen. Jos ihmisellä on rahaa riittävään elintasoon, ei raha tutkitusti lisää onnellisuutta. Onnellisuuden tunteeseen vaikuttaa olennaisesti se, mihin suuntaat huomiosi ja mitä asioita pidät arvossa.

Tulee aina olemaan asioita, joita emme voi saada. Esimerkiksi itse en voi enää koskaan kokea vapautta ja kepeyttä, joka minulla oli ennen perheen perustamista. Menee vielä vuosia ennen kuin minulla on omasta mielestäni riittävästi aikaa vain itselleni, riittävästi aikaa levätä ja palautua. Minulla ei ole ylimääräistä rahaa tai hyväpalkkaista työpaikkaa, mutta minulla on perhe. Koen olevani onnekas, kun saan olla äiti ja vaimo.

On siis meistä itsestä kiinni miltä kantilta elämäämme katsomme. Keskitymmekö siihen mitä meillä ei ole, vai siihen mitä meillä on? Ne asiat joihin kiinnitämme huomioita kasvavat ja lisääntyvät. On siis itsestämme kiinni, keskitymmekö elämässämme hyvään vai huonoon.

Oman elämäni yksi onnellisimmista hetkistä on ollut esikoiseni syntymä. Se kesti 24 tuntia, sattui enemmän kuin mikään muu aikaisemmin kokeneeni asia, tikkejä laitettiin ainakin parikymmentä ja inhosin sairaaloita yli kaiken. Olin kuitenkin onnekas, koska sain lopulta puserrettua ulos terveen tyttölapsen. Olin fyysisesti aivan loppu, mutta olin onnellisempi kuin koskaan aikaisemmin. Muistan kun lääkehuuruissani katsoin miestäni, joka piteli tätä pientä ihmettä ja ajattelin, etten voi ansaita näin suurta onnea.

Muistutan teitä nyt. Jokainen meistä ansaitsee! Oli syy onnen tunteeseen sitten äidiksi tuleminen, rakastuminen, mielekkäiden asioiden lisääminen arkeen tai vain havahtuminen siihen, kuinka ihanaa elämä sittenkin on. Kuten jo aikaisemmin sanoin, onnellisuudella on hetkellisiä piirteitä, mutta myös pysyvää onnellisuuden tunnetta voi harjoitella. Onnelliseksi minut tekee tällä hetkellä hyvin nukuttu yö, aamupuuro ja sisäisen motivaation löytäminen.

Jos et ole onnellinen, voit miettiä mistä se johtuu. Onko jollain elämäsi alueella asia joka vaivaa sinua? Puuttuuko elämästäsi se sinulle tärkeä asia? Tuntuuko sinusta, että et saa elämältäsi mitään irti? Onhan sinulla tavoitteita, jotka olet asettanut vain itsesi vuoksi? Vai onko elämässäsi jo kaikkea, mutta koet, että on vaikeaa olla läsnä arjen hyvissä hetkissä?

Jokainen meistä ansaitsee olla onnellinen, sanan todellisessa merkityksessä. Jokainen ansaitsee tuntea olonsa onnelliseksi. Joskus vain tarvitsemme muiden apua avataksemme silmämme. Tähän kannattaa panostaa, jotta alamme ymmärtää matkan olevan se pääasia elämässä. Kysymys kuuluu; Mikä sinusta tekee onnellisen?

Onnellista arkea kaikille!

// Lotta Lahti