Kaloreiden laskua, kehonkoostumusmittauksia ja autopilootteja (+ pari reseptiä)

Moikka!

Tuntuu, että on hävettävän pitkä aika siitä kun olen kirjoittanut mitään sen syvällisempää blogiin. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että olen priorisoinut ajankäyttöäni perheeseen, opiskeluun ja uuteen työpaikkaan. Opiskelen siis yliopistossa urheiluravitsemusta vielä tämän vuoden loppuun saakka. Lisäksi olen aloittanut toimintaterapeuttina paikallisessa yrityksessä. Ihanaa olla töissä!

kasvisruokablogi - hyvinvointiblogi

Kehonkoostumusmittaus

Kävin kehonkoostumusmittauksessa viime viikolla. Tiesin jo etukäteen, että tilanteeni on kaukana optimista, mutta olen perusterve ja aktiivinen. Olen kuitenkin ”aika hoikka”, eikä minulla ole ”riittävästi” lihaksia. Olimme mittauksen ja keskustelun jälkeen PT:n kanssa samoilla linjoilla tilanteestani.

Kehonkoostumusmittaus siis näytti mustaa valkoisella kehoni lihas ja rasvamassan, nesteet sekä painon ja painoindeksin.

Kehonkoostumusmittaus siis paljastaa paljon mitä vaaka ei näytä. Tai mitä peilikään ei näytä. Lisäksi mittaus voi näyttää hyvinkin sen minkä itse jo tietää, miltä itsestä tuntuu olla omassa kehossa.

Eli jos tuntuu heikolta, se luultavimmin näkyy mittauksissa alhaisena lihasmassana ja jos tuntuu, että turvottaa, se voi näkyä suurena nesteen määränä. (Paasaan usein kehotietoisuudesta ja tämä on juuri sitä)

Viisas PT ohjaa mitattavaa asiakasta ottaen huomioon kokonaisuuden. Eli muutakin kuin tulokset. Monesti asiakkaan haastattelu kertoo syyn tuloksiin. Esimerkiksi miksi on ylipainoa tai ”heikot lihakset”. Mittaus vain todentaa sen numeroiksi ja käyriksi. Tämä voi olla motivoivaa ja mielenkiintoista, mutta ei välttämätöntä.

Minun kohdallani riittämätön lepo, fyysisesti aktiivinen arki ja liian vähäinen energia näkyvät mittauksessa alhaisena painona ja rasvaprosenttina sekä vähäisinä lihaksina. Olen kuitenkin ihmisenä ihan yhtä ok, oli lihasmassaa tai ei.

Autopilotti ohjaa valintojamme

Autopilotti tarkoittaa siis sellaista tekemistä, johon meidän ei tarvitse kiinnittää sen enempää huomiota. Se on jo rutinoitunut tapa. Monesti ongelma on, että autopilottimme vie meidät ruokakaupassa karkkihyllylle ja illalla jääkaapille 10 minuutin välein. Lisäksi autopilotti nappaa eteisestä mieluummin kouraan auton avaimet, kuin polkupyöräkypärän. Juo ennemmin kahvia kuin menee nukkumaan. Tiedätte varmaan mistä puhun? Jokaisella on ne omat valmiiksi ohjelmoidut tavat.

Autopilottihan on siitä hyvä asia, että se takaa meidän energian ja huomion suuntaamisen johonkin muuhun kuin esimerkiksi ruokalistojen tai arkiliikunnan suunnitteluun. Mutta huono asia on se, jos ne ohjelmoidut tavat eivät tee sinulle hyvää. Jos ne pahimmassa tapauksessa vievät sinut ennenaikaiseen sairastelukierteeseen tai masennukseen.

Hyvinvointiblogi

Mitä haen tällä koko sepustuksella takaa on se, että kun varaat aikaa oman autopilottisi uudelleen ohjelmointiin, turvaat itsellesi arkeen juurtuneen hyvän tavan johon sinun ei tarvitse enää tulevaisuudessa kiinnittää samalla tavalla huomiota. Sinun ei tarvitse enää suunnitella sitä, se on osa elämääsi. Mutta muista tämä perussääntö. OHJELMOI YKSI TAPA KERRALLAAN. ÄLÄ KAIKKEA KERRALLA. Muuten koneesi ylikuumenee ja hajoaa.

Hyvät kalorit, pahat kalorit

Ja tästä autopilottihommasta päästään ehkä vähän heikon aasinsillan kautta kaloreiden laskemiseen. Miksi tämä aihe? No siksi, koska se ei automaattisesti ole kaikille ihmisille hyvä tapa seurata omaa syömistä. Jos olet siis yhtään minun kaltainen (suorittaja, syömishäiriöön taipuvainen, liikunnallinen) tai jojoilija/ikuinen laihduttaja kannattaa sinun miettiä tarkkaan, onko kaloreiden laskemisesta sinun kohdalla mitään hyötyä?

Kaloreiden laskemisen etuna on se, että se näyttää mitattavina numeroina sisään saadun energian ja kulutetun energian (esim aktiivisuusranneke). Se voi herättää miettimään ja kiinnittämään huomiota. Mutta muista, että tämä vie helposti mennessään. Jos et ole varovainen, elämästäsi voi tulla kalorikauppaa. Kalorikauppaa, jossa lasket, että varmasti kulutat kaiken mitä syöt, ja unohdat niin ravinnosta kuin elämästä nauttimisen.

Toinen hyvä tapa, on kiinnittää huomiota suuriin linjoihin ja kokonaisuuksiin. Lautasella aina puolet kasviksia, prosessoimattoman ja kuitupitoisen ruoan suosiminen, kaupassa karkki-keksi-sipsihyllyjen kiertäminen kaukaa(arkena), unta riittävästi, kunnossa olevat sosiaaliset suhteet, mielekäs ja aktiivinen arki, hyvä työhyvinvointi, stressitasojen hallinta, itselle sopiva liikuntaharrastus jne. Näillä kaikilla on merkitystä omaan painonhallintaan, ei vain kaloreiden laskemisella. Elämä on niin paljon muuta kuin painonhallintaa tai laihduttamista!

Hyvinvointiblogi - Tattarituorepuuro

Loppuun paasausta vielä smoothieista ja tuorepuuroista. Ai miksi ne on hyviä? Noo, ne maistuu hyvältä. On superhelppoja tehdä. On kauniita ja värikkäitä. On helppo toteuttaa vegaanisina ja gluteenittomina. Ja on ravinteikkaita. Siinä muutama selitys. MUTTA kaiken maailman smoothiet tai tuorepuurotkaan eivät ole siis mikään ainut oikea ruokavalio. Vaan ne voivat olla osa sitä ihanaa arkiruokailua. En halua veisata täällä tuputtamassa sitä ainutta oikeaa tapaa elää, koska sellaista ei ole olemassakaan.

KUOHKEA TATTARI-PUOLUKKAPUURO

RESEPTI

2 annosta

Ainekset

1 banaani

200 grammaa sulaneita suomalaisia pakastepuolukoita

3 rkl chiasiemeniä

1,5 dl tattarihiutaleita

4 säilykepersikanpuolikasta + mehu tölkistä

0,5 tl aitovaniljajauhetta

Laita ainekset blenderiin ja aja sileäksi. Anna turvota vähintään 30 minuuttia tai yön yli jääkaapissa. Koristele ja nauti!

Hyvinvointiblogi - kasvisruokareseptit

TÄYTELÄINEN TROPIIKKISMOOTHIE

RESEPTI

2 annosta

Ainekset

1/3 osa tuoreesta ananaksesta paloiteltuna

2 yliylikypsää banaania

1 tl kurkumaa

1 rkl kuivattua tyrniä

3-5 rkl kermaista kookosmaitoa

Ainekset blenderiin ja sileäksi! Nauti kaverin kanssa!

Hyvinvointiterveisin

Lotta