Keltaista kantarellikvinottoa pikkelöidyillä juureksilla ja paistetuilla ruusukaaleilla

kasvisruokablogi - elämäntapamuutos

Heippa!

Pakko hehkuttaa uutta suosikkiani raitajuurta!! Se on upean värinen juures, joka ”valitettavasti” menettää kauneutensa kypsennyksen yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan menoa haittaa, koska raakakypsentämällä raitajuuren pikkelöimällä sen ihanassa öljy-omenaviinietikka-hunaja- valkosipulimarinadissa säilytät niin värin kuin maun.

Aah, miten hyvin tämä valmistusmuoto sopiikaan kauniille raitajuurelle. Menetelmä paitsi säilyttää raaka-aineen kauneuden, se myös takaa herkullisen raikkaan maun ja rapsakan purutuntuman. Sopii kvinoton, kaalilisukkeen ja tahinikastikkeen kanssa täydellisesti. Mmmmmmm.. Nam! Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Tämä ruoka on helppo ja nopea valmistaa, vaikka siinä näyttää olevan monta osaa. Voit laittaa juureksia reilummin marinoitumaan jo edellisenä päivänä ja lisätä niitä viikon mittaan vaikka minkä annoksen kaveriksi. Meillä lapset tykkäsivät erityisesti pikkelöidystä raitajuuresta.

Kvinotto saa upeaa makua kuivatuista sienistä, paistetusta sipulista sekä juustoisaa makua ravintohiivahiutaleista. Jos et ole vielä kokeillut niitä, niin kipin kapin kokeilemaan! 🙂 Kauniin värin ja extraterveellisyyden tuo kuivattu kurkuma.

Annos on siis täynnä väriä ja makua. Yhdistelmä pehmeää ja rapsakkaa purutuntumaa sekä pirteän kirpeitä sekä miedompia makuja. Lisäksi se on maidoton, viljaton, vegaaninen mutta ravinteikas annos! Tarvitseeko enää harkita kokeilemista?

Valmistusaika 30 minuuttia + juuresten marinoitumisaika

annokset 3-4

Ainekset

Kvinotto

4-5 dl keitettyä kvinoaa

1 tl ruususuolaa keitinveteen

2 tl kurkumaa

2 rkl ravintohiivahiutaleita

kourallinen kuivattuja kantarelleja

2 keltasipulia + 1 rkl neitsyt oliiviöljyä

Pikkelöidyt juurekset

2 rkl omenaviinietikkaa

1 hienonnettu valkosipulinkynsi

2 tl luomu hunajaa

2 rkl neitsyt oliiviöljyä

ripaus ruususuolaa

1 raitajuuri

1 porkkana

Ruusukaalilisuke

300 grammaa ruusukaaleja

380 grammaa kindeypapuja

0,5 tl ruususuolaa

0,5 tl valkosipulijauhetta

ripaus kuivattua chiliä ja kurkumaa

2 rkl neitsyt oliiviöljyä

kastike

1 rkl tahinia

1 rkl omenaviinietikkaa

1-2 rkl vettä

0,5 tl ruususuolaa

Valmistus

Kuori ja viipaloi porkkana ja raitajuuri ohuiksi lastuiksi joko veitsellä tai mandoliinissa. Voit myös vetää porkkanasta ”spaghettia” kuorimaveitsellä. Sekoita marinadin ainekset suljettavaan pakasterasiaan ja laita juurekset rasiaan marinadin joukkoon. Sulje rasian kansi ja ravistele rasiaa, jotta marinadi sekoittuu juuresten joukkoon. Laita marinoitumaan jääkaappiin mielellään yön yli, mutta vähintään puoleksi tunniksi. Mitä ohuempia viipaleita sinulla on, sitä nopeammin marinadi ”vaikuttaa”.

Huuhtele kvinoa ja keitä se suolatussa vedessä noin 15 minuuttia. (Kvinoaa kannattaa aina keittää reilummin kuin sitä syö kerralla, koska sitä voi lisätä melkein mihin vaan ruokaan, kuten sämpylätaikinaan, salaatin kaveriksi, lisukkeeksi melkein minkä vaan ruuan kanssa. Lisäksi kvinoaa voi syödä puuron tavoin aamupalaksi. Joten keitä sitä reilusti ja syö hyvillä mielin, koska se on toooosi terveellistä.)

Kuori sipuli ja pilko se pieneksi. Paista sipulia paistinpannulla tilkassa neitsyt oliiviöljyä (tai voita) 10 minuuttia. Varo että et polta sipulia. Siirrä kypsä sipulisilppu sivuun.

Leikkaa ruusukaalien kanta irti, kuori uloin osa ja halkaise ne puoliksi. Kuumenna paistinpannulla neitsyt oliiviöljyä ja heitä ruusukaalit pannulle. Lisää suola, valkosipulijauhe, chili ja kurkuma. Lisää joukkoon purkki huuhdeltuja ja kypsiä kidneypapuja. (Minä käytin säilöttyjä, mutta voit toki käyttää kuivattuja ja keitettyjä. Vaihtele papuja mielesi mukaan, kokeile esim. valko-tai mustapapuja.) Paista keskilämmöllä 10 minuuttia, kunnes ruusukaalit ovat saaneet väriä.

Kun kvinoa on kypsää murustele sen joukkoon kourallinen kuivattuja kantarelleja ja kypsä sipulisilppu. Sekoita. Jos käytät tuoreita kantarelleja paista ne kaalien ja papujen kanssa pannulla mieluummin. 🙂 Lisää joukkoon myös 2 tl kurkumaa ja 2 rkl ravintohiivahiutaleita. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Tee kastike kulhossa. Laita kastikkeen ainekset kulhoon ja vispaa käsivispilällä sekaisin. Tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa.

Kasaa annokset. Laita lautaselle tai kulhoon kvinottoa, kaaleja, papuja ja pikkelöityjä juureksia. Aateloi annos tahinikastikkeella. Onneksi olkoon, olet tehnyt todella kauniin, herkullisen ja terveellisen ruuan itsellesi ja läheisellesi. Jos sinun täytyy ruokkia useampi suu, tuplaa ainekset! 🙂

Lotta Lahti <3

kasvisruokablogi - kasvisruokaresepti

Ai niin! Tämän tyyppisiä reseptejä on tuleva e-kirja pullollaan. Kaunista, maukasta ja terveellistä. Ole hyvä!

Kirjan voit tilata ennakkoon täältä! Inspiroiva E-kirja

Puss puss!