Seuraava salaatti on siitä ihana, että siinä on käytetty paljon makeita hedelmiä sekä tuoreita vastustamattomia suomalaisia mansikoita. Tätä makeutta tasapainottamaan on valittu suolaisia elementtejä, kuten feta- ja vuohenjuustoa, kalamata-oliiveja sekä aurinkokuivattua tomaattia. Jotta salaatti kuitenkin pysyisi raikkaana koreilee pääraaka-aineena varhaiskaali. Värejäkin ruoasta löytyy. On vihreää, oranssia ja punaista. Vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Proteiinia löytyy paahdetuista kikherneistä ja rasvaa esimerkiksi avokadosta ja oliiviöljystä.
Resepti on helppo ja tekemiseen meni minulta yksin tunti. Tällaista reseptiä on hauskempi kokkailla yhdessä (esimerkiksi illanvietossa tai perheen kanssa), jolloin jokaiselle voi antaa oman tehtävän. Yksi tekee salaatin, toinen nektariinit, kolmas kikherneet ja neljäs uunijuurekset. Tehtävät voi jakaa niiden haasteellisuuden perusteella. 🙂 Tehkää salaattia vaikka juhannuksena, jolloin nektariinien ja uunijuuresten kypsennyksen voi tehdä grillissä.
Juhannuksen hedelmäinen herkkusalaatti
4 annosta
Valmistusaika noin 60 minuuttia
Ainekset
Vihersalaatti
Puolikas varhaiskaali
3 kevätsipulia
puolikas kesäkurpitsa
1-2 avokadoa
2 pärynää
100 g fetajuustoa
6 tuoretta suomalaista mansikkaa
3 rkl oliiviöljyä, 1 tl luomuhunajaa ja 2 rkl omenaviinietikkaa, suolaa ja pippuria
Uuninektariinit
5 nektariinia
pötkö vuohenjuustoa
luomuhunajaa, suolaa ja mustapippuria
Uunijuurekset
Valitsemiasi juureksia, kuten porkkanoita ja punasipulia
oliiviöljyä ja suolaa
Uunissa paahdetut mausteiset kikherneet
Säilykekikherneitä
Oliiviöljyä, suolaa, 1/2 tl currya ja kuivattua chilijauhetta
Lisäksi
aurinkokuivattuja tomaatteja ja kalamata-oliiveja
Valmistus
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Tee ensin uunijuurekset. Kuori porkkanat ja sipulit. Pilko ne haluamiksesi paloiksi ja laita uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja rouhi merisuolaa. Sekoita. Laita uuniin. (Paahda noin 30-40 minuuttia)
Tee sitten salaatti. Sekoita öljy, etikka, hunaja, suola ja mustapippuri kulhon pohjalle kastikkeeksi. Pilko sekaan kaali, kesäkurpitsa, sipulit ja kuoritut päärynät. Sekoita. Halkaise avokadot, poista niistä kivet ja pilko salaatin joukkoon. Sekoita varovasti. Murustele lopuksi päälle feta ja pilko mansikat päälle.
Huuhtele kikherneet ja kuivaa ne kunnolla. Levitä uunipellille ja valuta päälle oliiviöljyä pari ruokalusikallista. Lisää mausteet ja sekoittele tasaisesti mausteöljyseos kikherneisiin. Laita uuniin paahtumaan. (Paahda 20 minuuttia)
Pese nektariinit ja halkaise ne. Poista kivet ja laita uunipellille leivinpaperin päälle kuori alaspäin. Leikkaa jokaisen päälle pala vuodenjuustoa ja valuta päälle hunajaa, rouhi pippuria ja suolaa. Laita viimeisenä uuniin. (Paahda 5-10 minuuttia)
Kun olet ottanut kaikki kypsennettävät ruuat uunista (tai grillistä) aseta kaikki tarjolle lisukkeiden kanssa. Jokainen kasatkoon sellaisen setin, että silmät pyörii päässä!
Ihanaa kesää kaikille!
Lotta Lahti <3