Kiltin tytön syndrooma- teen sen, mitä minulta odotetaan.

Hyvinvointivalmennus - Hyvinvointi

He ovat kaikkialla; kauniit, terveet, rohkeat, menestyneet, urheilulliset ja lahjakkaat. On merkityksellistä olla hyvässä fyysisessä kunnossa sekä menestynyt koulussa tai työssä. Samalla somessa vilisee kuvavirtaa muiden ihmisten täydellisestä elämästä.

Itsensä kehittämisestä ja itsensä ylittämisestä on tullut enemmän sääntö kuin poikkeus. Samalla paineet kasvavat niin, että höyry suhisee korvista ja se tärkeä, henkinen hyvinvointi, kärsii.

Itsensä kehittäminen on terveellistä ja hyödyllistä sopivassa määrin. Liiallisella suorittamisella on kuitenkin vaaransa.

Mitä pärjääminen oikein tarkoittaa? 

En usko, että se tarkoittaa vain urheilussa mitaleita, koulussa kympin arvosanoja, täydellistä vartaloa tai työelämän hierarkiassa ylenemistä. Pidän arvossa myös mielenrauhaa, hyviä ihmissuhteita ja ylenpalttisen suorittamisen välttämistä. Jatkuva suorittaminen voi pitkässä juoksussa sairastuttaa ja romuttaa kaiken sillä saavutetun.

Toimettomuus, saamattomuus ja sohvalla jatkuvasti makaaminen eivät lisää kenenkään hyvinvointia. Kouluttaudu ja tee työtä! Näin tunnet myös olevasi tärkeä ja merkityksellinen. Silti, ainoastaan ulkopuolelta tulevien normien ja arvojen mukaan ei tarvitse lähteä kouluttautumaan, työllistymään tai harrastamaan. Vaikka äitisi on asianajaja, tarvitseeko sinun olla?

Tavoitteet elämässä antavat sinulle voimaa ja vauhtia. Ne tekevät sinusta tehokkaan, tuottavan sekä onnistuessasi tyytyväisen. Muista kuitenkin, että hyvä tavoite on aina sinun omasi. Se ei tarkoita itsekkyyttä, eikä sen tarvitse olla muilta pois, päinvastoin.

Mikä sinulle on merkityksellistä ja tarkoituksenmukaista?

Uskon, että ihmisten pitäisi saada keskittyä enemmän siihen, mitä he itse haluavat, kuin siihen mitä heiltä odotetaan. Tällä tavalla meistä ei tulisi vain elämämme suorittajia vaan enemminkin elämäämme rakastavia tuottavia yhteiskunnan jäseniä.

Omaa kutsumustaan et välttämättä löydä yhdessä yössä. Ennen sen löytymistä pitää kokeilla erilaisia töitä tai harrastaa erilaisia harrastuksia. Kuten sanoin, toimettomuus ei johda mihinkään. Tee töitä, matkustele, opiskele, esti oma juttusi! Harva meistä valmistuttuaan pääsee heti unelmatyöpaikkaansa. Ennen sitä, on tehtävä töitä, joita on tarjolla. Jokaisessa työpaikassa pääset käyttämään omia vahvuuksiasi, jos olet kekseliäs.

Mutta myös omia unelmiaan on lupa tavoitella! Omaa kutsumustaan kohti on lupa työskennellä! Osana sitä ihan normaalia arkea.

Mitä on kutsumus? Hyvinvointivalmennus - Seinäjoki
Mikä on kutsumus?

 

Kun voit hyvin, jaksat antaa myös muille hyvää. Siitä syntyy positiivinen kierre. Koko yhteisölle ja jopa kansantaloudelle. Hyvinvoiva työstään nauttiva ihminen jaksaa tehdä työtään, sairastaa vähemmän ja on tuotteliaampi ja luovempi. Se, joka ei nauti työstään on useammin sairaslomalla ja tekee vain sen mikä on pakko, koska siitä saa palkan. Raha on välttämätöntä, mutta jos se on koko elämäsi ajan työn ainut motiivi, voi työ tuntua rankalta.

Työniloa kaikille!

// Lotta Lahti