Millaisen jäljen sinä jätät ihmiseen?

Työhyvinvointi - Vuorovaikutustaidot - Hyvinvointivalmennus

Jokaisen kerran, kun kohtaat toisen ihmisen, sinulla on valta vaikuttaa tämän ihmisen elämään. Tämän lisäksi sinulla on mahdollisuus oppia uutta. Jokaisen kerran tavatessasi ja asioidessasi toisen ihmisen kanssa on hyvä muistaa, että asioit paitsi ihmisen, myös tämän elämänhistorian sekä tulevan elämän kanssa. Voit omalla toiminnallasi jokaisen kerran vaikuttaa siihen, kokeeko ihminen sinut tavatessaan lannistuvansa vai innostuvansa.

Mestaruusolettama

Filosofi Esa Saarisen oppien mukaisesti uskon nykyään ns. ”mestaruusolettamaan”, jossa ajatellaan, että jokainen tapaamasi ihminen voi olla opettajasi. Jokaisella ihmisellä on takanaan mielenkiintoinen elämänhistoria, josta sinä voit oppia. Tämä vaatii sinulta ainoastaan avoimuutta ja empatiakykyä.

Omalle kohdalle on elämän aikana sattunut niin innostavia kuin lannistavia ihmisiä. Itse olen toiminut lyhyen elämäni aikana niin lannistaen kuin innostaen. Onneksi olen tänä päivänä hitusen viisaampi.

Voin omalta osaltani toimia jokaisessa kohtaamisessa mahdollisimman innostavalla, lämpimällä ja voimauttavalla tavalla. Haluan antaa eteenpäin sitä hyvää, jonka olen saanut itse kokea. Lisäksi oppia ja päästää irti niistä negatiivisista kokemuksista, jotka edelleen vaikuttavat omaan käytökseeni.

En todellakaan ole Äiti Teresa, mutta uskon että pienilläkin teoilla on merkitystä.

Pahan puhuminen ja inhottavien asioiden lietsominen osoittavat paitsi huonoa makua, myös välinpitämättömyyttä omasta hyvinvoinnista. Muiden mollaaminen ei tee sinusta onnellisempaa, päinvastoin. Jos haluat lisätä hyvinvointia, kohtele itseäsi ja muita hyvin.

Kiusaaminen

Ihminen on laumaeläin, joten se toivoo toisten hyväksyntää ja yhteenkuuluvuutta. Tämä voi valitettavasti synnyttää myös kielteisiä ilmiöitä, kuten someraivoa tai koulukiusaamista. On sinun oma valintasi haluako lähteä tukemaan hyvää vai pahaa

Koulukiusaamisesta puhutaan paljon mediassa ja syytäkin on. Se on vakava aihe. Lapsilla ja nuorilla oma identiteetti on vielä kehittymisvaiheessa ja tämän vuoksi kiusaaminen ja muu tarpeeton väkivalta ovat erityisen haavoittavia. Nämä voivat vaikuttaa nuoren elämään moninaisilla tavoilla, joita eivät kiusaajat ymmärrä.

Kiusaamista tapahtuu kuitenkin myös aikuisten kesken. Tämä on surullista. Oletko itse törmännyt kiusaamiseen aikuisiällä? Miltä se tuntui? Olitko itse kiusaaja vai kiusaamisen kohteena?

Jos työpaikallasi on mielestäsi huono ilmapiiri, tarkista aina ensin, että se ei ole lähtöisin sinusta. Muita on helppo osoitella. Ethän puhu pahaa selän takana? Ethän lietso tyytymättömyyttä työyhteisössä? Ethän ole se, joka aina valittaa haasteista ja muutoksista?

Perhosvaikutus

Uskon siihen, että hyvä ruokkii aina hyvää. Kun teet hyvän teon, kohtelet toista hyvin, kannustat, autat tai vain kuuntelet, levität hyvää eteenpäin. Kyseinen ihminen voi saada sinusta tiedostamatonta (tai täysin tiedostettua!) voimaa jaksaa omassa elämässään sekä levittää hyvää taas eteenpäin omiin kohtaamisiinsa. Se toimii kuin perhosvaikutus. Pienellä teolla voi olla suuret seuraukset.

Jokainen kohtaaminen on siis mahdollisuus vaikuttaa toisen ihmisen elämään myönteisesti. Kun vaikutat toisiin myönteisellä tavalla, myös sinä alat voida paremmin. Hyvä kiertää aina jollakin muotoa takaisin. Ainakin hyvänä mielenä.

Eikö olisi ihana todeta elämänsä ehtoopuolella, että minä olen vaikuttanut ihmisiin kannustavasti? Olen auttanut muita ja ollut ystävällinen?  Eikö olisi ihana olla sinut itsensä kanssa? Hyvän itsetunnon omaavalla ihmisellä on taito kohdella muita hyvin. Voit siis aina aloittaa itsestäsi. Tee itsellesi hyvää, näin voit olla hyvä myös muille.

Millaisen jäljen sinä jätät ihmiseen?

Lotta Lahti