Mitä tehdä kun mieliteot iskevät?

Terveelliset herkut - Mieliteot - Hyvinvointivalmennus - Seinäjoki

Hirmuinen makeannälkä iskee iltapäivällä. Pakottava tarve napostella jotain pikkusuolaista sohvalla. Pakko saada jotain sokerista tai suolaista tai rasvaista.. karkkia, suklaata, leivonnaisia, sipsejä, pasteijoita.

Eli mitä voit tehdä kun kehosi ja mielesi huutavat herkkuja?

Jokaisella meillä on hetkiä, jolloin tekee mieli jotain hyvää. Mitä tämä hyvä tarkoittaakin, se on jokaisen oma asia. Mutta yhteinen kiperä kysymys kaikille on; Miten selviämme arjen myllerryksestä ilman lohtupuputtamista tai jatkuvaa mieliteoille antautumista?

Vastaukseni on, älä kiellä itseltäsi mielitekoja. Tämä voi kuulostaa hurjalta, mutta itse uskon, että heti jos kiellät itseltäsi jotain, se alkaa hallita ajatuksiasi ja sitä kautta myös elämääsi. Kohta koko elämäsi on vain taistelua sipsikarkkiarmeijaa vastaan ja se valitettavasti voittaa aina. Ja sinä päädyt rankaisemaan itseäsi epäonnistumisesta.

Vältetään siis sitä kierrettä.

Käännä huomiosi muualle

Parempi vaihtoehto on kääntää oma katseesi johonkin muuhun, kuin sipsikarkkiarmeijaan ja antaa heidän sotia ihan rauhassa omaa taisteluaan. Pikku hiljaa alkaa opetella tyydyttämään mieliteot joillakin vaihtoehtoisilla ruoka-aineilla tai vaikka unella ja säännöllisellä arjella. Monesti siis haluamme syödä huonosti, koska olemme nukkuneet huonosti.

Kun alat elämässäsi syömään puhdasta ruokaa, mieliteot alkavat vähentyä. Kehosi ei enää kaipaa samalla tavalla lisäaineilla, sokerilla ja aromivahventeilla buustattua ruokaa. Se alkaa tunnistamaan aidot maut ja mieliteot muuttuvat.

Puhdas ruoka Hyvinvointivalmennus

Vaikka söisit puhtaasti, nukkuisit hyvin, tekisit mielekästä työtä ja olisit onnellisessa parisuhteessa, voivat mieliteot silti yllättää. Ne eivät vaan enää ole katastrofi, joten olet oikeastaan huomaamattasi voittanut herkkuarmeijan muuttamalla omaa elämääsi. Ennen tasapainoa, kokeile näitä keinoja.

Ennaltaehkäise mielitekojen syntymistä!
  1. Nuku riittävästi
  2. Älä osta ruokakaappiin herkkuja
  3. Syö riittävästi oikeaa terveellistä ja monipuolista ruokaa ja juo vettä
  4. Pidä aina terveellinen välipala mukana
  5. Tarkista, että elämässäsi on riittävästi sinulle mielekkäitä virikkeitä
  6. Tarkista tunnesyömisen loukut
  7. Pidä omassa ruokakaapissasi ”salaisia ainesosia” mielitekojen varalta
  8. Opeta myös lapsillesi terveelliset elämäntavat, jotta heidän ei tarvitsisi käydä samaa taistelua aikuisena kuin sinun

Mitä ne salaiset ainesosat siis ovat? No kerron teille. Ne ovat sellaisia ruoka-aineita, joilla huijaat kehoasi ja mieltäsi mielitekojen yli. Ruoka-aineita, jotka siis toimivat samalla tavalla kuin sipsit ja karkit, mutta ovatkin oikeastaan aika terveellisiä.

Omat tämänhetkiset suosikkini

  1. Tuoreet taatelit ja 100%maapähkinävoi. Näillä saan taltutettua makeannälän helposti ja aika luonnollisin keinoin. Muutama taateli, kivet pois ja teelusikallinen maapähkinävoita taatelin sisään. Nautinto on valmis. Taateleiden sokeri ja maapähkinävoin täyteläisyys ja rasvaisuus huijaavat kehoasi ja mieltäsi. Luulet, että olet saanut rasvaisen ja sokerisen leivonnaisen, eivätkä irtokarkit käy enää mielessäkään.
  2. Lehtikaalisipsit tai merileväsipsit. Merileväsipsejä saa nykyään hyvin varustelluista kaupoista, mutta lehtikaalisipsit täytynee valmistaa itse. Ja ah, ne ovat ihania. Rapeita, vähän suolaisia ja erittäin tyydyttäviä. Molemmat on helppo valmistaa itse uunissa. Tsekkaa vaikka resepti googlesta. Trust me! Sipsihimo on mennyttä.

Onko teillä keinoja vastata mielitekoihin? Vai oletteko jo ”aidan toisella puolella” jossa mielitekoja ei enää ole?

// Lotta Lahti