Muunneltava arjen 20-minuutin kasvispasta

Kasvisruoka - resepti - Hyvinvointivalmennus

Jaan seuraavan reseptin, että sinun olisi helpompi pyörittää omaa arkea. Jaan reseptin myös, että sinun olisi helppo lisätä kasvisruokareseptejä ruokavalioosi ja perheesi ruokavalioon. Kasvisruoka ei ole sen vaikeampaa valmistaa kun liharuokakaan. Se jopa kypsyy nopeammin, joten on tällä tavoin täydellistä pikaruokaa. Lisäksi se sisältää paljon vitamiineja ja värejä. Päivän HeViMa (hedelmät, vihannekset, marjat) annos tulee helpommin täyteen.

Pasta mielletään monesti raskaaksi ja rasvaiseksi (sekä lihottavaksi ruuaksi), mutta omasta mielestäni vegaaninen kasvispasta ei tee oloani raskaaksi. Se kuitenkin täyttää sen lohturuoka-aukon, joka aina välillä ammottaa tyhjyyttään elämän tiimellyksessä.

Tämä resepti on siitä hyvä, että sitä voi muunnella saatavissa tai sesongissa olevien kasvisten mukaan. Tämän pastan valmistajan ei tarvitse olla maustevelho, koska maku pastaan syntyy mutkitta. Makujen harmonian pasta saa suolaisista aurinkokuivatuista tomaateista sekä kalamata oliiveista. Suosittelen käyttämään kivellisiä oliiveja (ja poistamaan kivet ruuanlaiton yhteydessä), koska nämä oliivit sisältävät aivan eri tasolla makua kuin kivettömät oliivit.

Toinen hyvä asia mikä tähän pastaan liittyy on se, että voit heittää kaikki raaka-aineet yhtä aikaa pannulle ja kuullotella niitä pannulla sen aikaa kun pastasi kypsyy. Ruoka ei siis vaadi sen ihmeempiä kokkaustaitoja vaan laiskempikin ruokaharrastaja onnistu varmasti.

Kasvikset, jotka esimerkiksi sopivat reseptiin:

Tuoreet: Paprikat kaikissa väreissä, tomaatit, lehtikaali, pinaatti, sipuli, punasipuli, valkosipuli, kevätsipuli, persilja, basilika, porkkana, herkkusienet, siitakesienet, munakoiso, kesäkurpitsa

Säilykkeet: Kalamata-oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, artisokka, paahdettu paprika

Pakaste: Pinaatti, vihreät pavut

Proteiini: kikherneet, valkoiset pavut, herneproteiinirouhe, quorn

Nämä ovat siis vain esimerkkejä. Voit valita näistä vaihtoehdoista (tai listan ulkopuolelta!) itsellesi sopivat ainekset ja yhdistellä niitä loputtomiin. Tietenkin suosittelen käyttämään aina kasviksia eri väreissä, esimerkiksi paprika (punainen), pinaatti (vihreä), keltasipuli (keltainen). Mutta tärkeintä, että teet ruokaa josta tykkäät ja niistä raaka-aineista jotka sinulle sopivat. Proteiinin lähteiksi suosittelen mahdollisimman miedon makuisia tuotteita, kuten itse suosimaani herneproteiinirouhetta, jota ripottelen valmiin pastan päälle.

ESIMERKKIRESEPTI

Helppo kasvispasta

2 annosta

Valmistusaika 20 minuuttia

Ainekset

300 grammaa tuoretta luomupinaattia huuhdeltuna

3 Kevätsipulin vartta ja sipuliosa silputtuna

3 valkosipulinkynttä pieniksi hakattuna

puolikas munakoiso pilkottuna

6 aurinkokuivattua tomaattia, sekä 2 rkl öljyä tomaateista

6 Kalamata-oliivia kivet poistettuna ja pilkottuna

Tuoretta basilikaa

1 rkl Luomu kasvisliemijauhetta

1 tl savupaprikajauhetta

2 dl kaurakermaa

2 rkl neitsyt oliiviöljyä

(parmesaania)

Valinnaista täysjyväpastaa

Valmistusohje

Laita pastan keitinvesi kiehumaan kattilaan. Kuumenna paistinpannulla/kasarissa öljy. Heitä kaikki kastikeainekset paisti kerma pannulle. Kuullota kasviksia samalla kun vesi alkaa kiehumaan ja keitä pasta oheen mukaan. Kun pasta alkaa olla kypsää lisää kastikkeeseen kerma ja sekoita. Valuta pasta ja lisää kastike pastan joukkoon. Sekoita.

Annostele lautaselle ja koristele tuoreella basilikalla. Raasta pinnalle halutessasi laadukasta parmesaania. Nauti!

Lotta Lahti