Oodi kaurapuurolle

Kaurapuuro - Aamupala - Hyvinvointivalmennus

Pakottava tarve jakaa kaurapuuron ilosanomaa iski minulle eräänä päivänä kun söin treenin jälkeistä palauttavaa kaurapuuroa lounaaksi. Jos minun pitäisi valita yksi ruoka, joka muunneltavuudessaan, ekologisuudessaan ja terveellisyydessään on ylivoimainen, se olisi kaurapuuro. Tiesittekö, että kauralla on erittäin pieni hiilijalanjälki ja puurolautanen päivässä on oiva yksittäinen ekoteko? Puuron lisäksi kaurahiutaleet sopivat mainiosti esimerkiksi leivontaan.

 

Kaurapuuro auringonkukansiemenillä, pensasmustikoilla ja tuoreilla vadelmilla.

 

Takaisin kuitenkin siihen puuroon. Kaurapuurosta voi monille tulla ikäviä takaumia lapsuudesta, jolloin on väkisin joutunut syömään viileää, klimppistä, harmaata ja mautonta puuroa. Näitä takaumia voi olla myös aikuisuudesta. Kuitenkin kaurapuuro, ihan niin kuin muutkin ruuat, on herkullista oikein valmistettuna. Eihän mikään ruoka maistu hyvältä harmaana, viileänä ja klimppisenä.

Itse inhosin lapsuudessa kaurapuuroa sen koostumuksen vuoksi. En todellakaan suostunut syömään sitä ja valitsin mieluummin sokerimurot (Ei kiitos). Nykyään vannon kaurapuuron nimeen. Sen lempeys vatsalle ja lämmittävä vaikutus mielelle on vertaansa vailla. Lisäksi se on halpaa kuin saippua. Onneksi olen aikuisena löytänyt kaurapuuron sellaisena kuin minun olisi pitänyt se jo lapsena huomata. Kun kolmisen vuotta sitten aloin kiinnittää ruokavaliooni ja sen vaikutuksiin kehossani enemmän huomiota, ymmärsin että aamuinen kaurapuro ei vain ollut halpaa, vaan siitä tuli kylläinen olo ilman turvotusta tai ilmavaivoja.

Jos on kiinnostunut litteästä vatsasta, kaurapuuro on hyvä valinta. Jos on kiinnostunut ekologisemmasta ruokavaliosta, kaurapuuro on hyvä valinta. Jos haluaa noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, (gluteeniton) kaurapuuro on hyvä valinta. Jos haluaa vältellä lehmänmaitoa, taas kaurapuuro voi olla yksi keino vähentää. Olenkin ristinyt itseni jonkinlaiseksi kaurapuuron hyväntahdonlähettilääksi ja sen huomaa myös instassa tiheään jaetuista puurokuvista.

 

Kaurapuuro banaanilla, päärynällä, kanelilla ja siemensekoituksella. Lisäksi vegaaninen mokkapirtelö aka jälkiruokaa aamupalaksi.

 

Kuinka kaurapuurosta sitten saa herkullista, täyttävää, innostavaa ja ravinteikasta? Minulla on sinulle vastaus; keitä se kattilassa ja tuunaa mieleisilläsi lisäkkeillä. En itsekkään suostuisi syömään mikrossa keitettyä puuroa voinokareella. Ei kiitos. Mutta kattilassa hautunut samettinen puuro johon lisään milloin mitäkin mieleisiä ihanuuksia ja nami, täydellinen puuronautinto on aina taattu. Tärkeää mielestäni on syödä puuro lämpimänä, joten kun se saa lautaselle kannattaa iskeä heti kiinni. Kaikki eivät tietenkään koskaan opi syömään puuroa ja se on ihan fine. Mutta anna sille tilaisuus. Ainakin vatsasi kiittää.

Kuten jo sanoin, puuron ei tarvitse olla tylsän näköistä tai makuista. Suuri osa ruokailun nautintoa on myös ruoan ulkonäkö. Tämän vuoksi koristele puurosi marjoilla, hedelmillä, marjajauheilla, pähkinöillä, (omatekemillä) hilloilla, rusinoilla, kookoshiutaleilla. Mitä ikinä vain keksit. Lisäksi muista laittaa puuroon suolaa, se todella muuttaa makua ja tuo kaurapuuron uudelle tasolle. Julkaisen myöhemmin tänä vuonna ladattavan puuro-oppaan, jossa on omat henkilökohtaiset puurosuosikit. Näin voit itsekkin oppia puuroguruksi ja sen kautta voida paremmin sekä tehdä päivittäisiä ympäristötekoja.

Kaurapuuro tuoreilla taateleilla, chiansiemenillä, banaanilla, pähkinöillä ja tuoreilla vadelmilla. Aateloitu juoksevalla hunajalla, nam.

Puuro päivässä pitää vatsasi tyytyväisenä.

// Lotta Lahti