Parsakaali-linssisoppa ja kumarrus hyvinvointitrendille

Hyvinvointivalmennus - Kasvisruoka

Terveellisten, kasvipainotteisten, kauniiden ja maukkaiden ruokien aikakausi on täällä. Hyvinvointi ja terveys ovat in, enkä usko, että ne enää menevät pois muodista. Hyvä niin. Hyvinvointi on viisain villitys, mistä ihmiset ovat pitkään aikaan hullaantuneet. Kunhan ei menis taas överiksi..

Kasvisruokia eivät syö enää vain ”hipit” vaan ihan tavan tallaajat. Naapurin Pirkko ja Erkkikin flleksaavat, eli pitävät viikossa kasvisruokapäiviä. Kaalisoppakuurit ja pussikeittodieetit eivät enää ole se oikea tapa istuviin farkkuihin, vaan kokonaisvaltainen hyvinvointi valtaa tilaa ihmisten ajatuksissa. Hyvä niin. Jojoilun ja itseinhon aikakausi saakin olla ohi.

Onneksi olemme vihdoin ymmärtäneet, että terveellinen ruoka on jokaisen etuoikeus, eikä se keskity vain laihdutusjaksoihin. Laihdutus muutenkin saa mielestäni jäädä historiaan. Terveellinen ruoka on arkipäivää, eikä se sulje herkuttelua tai ruoasta nauttimista pois. Päin vastoin.

Monipuolisesti kasviksiin (vihannekset, juurekset, palkokasvit, marjat jne.) perustuva ns. plant-based diet ruokavalio on paitsi 1. todella terveellistä 2. todella herkullista 3. todella värikästä 4. todella paljon ekologisempaa kun jauhelihan mussuttaminen. Eikä kasviksiin perustuva ruokavalio sulje lihaa pois. Siinä liha ei vaan enää ole ruokapöydän pääateria, vaan ennemminkin sivuhahmo antamassa juonelle maustetta.

Kasvipainotteinen ruokavalio on minulle henkilökohtaisesti sydämen asia. Olen syönyt kasvipainotteisesti jo kymmenen vuotta, joten olen opetellut laittamaan kasvisruokaa monen monta vuotta. Aloitin kasvipainotteisten reseptien jakamisen sosiaalisen median kautta, koska halusin olla omalta osaltani kannustamassa ihmisiä lisäämään kasviksia omaan ruokavalioonsa. Ja näyttää, että se ei ole niin vaikeaa, kuin voisi kuvitella. Opettelu vaan voi viedä aikaa.

Kasvipainotteinen ruokavalio ei kuitenkaan tarkoita, että lautaselta jätetään vain liha pois ja syödään salaattia ja perunamuussia. Liha kannattaa korvata erilaisilla proteiinin lähteillä kuten pavuilla, linsseillä tai vaikka kananmunalla. Monipuolisuus silmällä pitäen olemme yhdessä ravintovalmentaja Mirka Tuovisen kanssa vieneet kasvisruokaan kannustamisen seuraavalle tasolle ja koonneet yhteen pakettiin niin kasvipainotteisia, kuin todellakin ravintoarvoiltaan erinomaisia reseptejä. Yhteisvoimin olemme tehtailleet inspiroivien ja terveellisten kasvipainotteisten reseptien e-kirjan. Yhteistyö ravintovalmentajan kanssa oli siis juuri sitä, mitä keittotaitoni ja intoni kokkailuun tarvitsivat; vahvaa ammattitaitoa ravitsmustieteestä.

Kirjan kanssani koonnut Mirka on paitsi hyvä ihminen, on hänellä myös todella vahva ammatti-identiteetti ja näkemys ravitsemuksesta. Mirka tietää mitä pitää syödä, mutta hän ei keskity ohjeistuksessaan kieltolauseisiin ja lakkoiluun. Hän ohjaa ajattelua oikeaan suuntaan mahdollisuuksien kautta. Tätä samaa myös uusi inspiroiva e-reseptikirjakin tekee. Se näyttää, että terveellisesti syöminen ei ole tylsää vaan ihanaa. Terveellisesti syöminen ei ole velvollisuus, se on etuoikeus.

Ja mikä tärkeintä terveellisesti syöminen on ihan yhtä helppoa kuin mikä tahansa muu ruokailu. Jos haluat inspiroitua terveellisistä, herkullisista kasvipainotteisista resepteistä tämä e-kirja on sinulle. Inspiroiva E-kirja julkaistaan 31.10.2017! 🙂

Voit tilata e-kirjan ennakkoon täältä, niin saat sen sähköpostiisi heti ilmestymispäivänä. Inspiroiva e-reseptikirja

Tässä alla on esimerkki reseptistä, mitä kirja pitää sisällään. Kasviksiin perustuvaa, herkullista, monipuolista ja värikästä. Ei tylsää, mautonta tai vaikeaa. Perusruokaa, jolla ruokkii useammankin suun. Ruokaa, joka sisältää monia eri värejä. Ruokaa, jota ei ole prosessoitu. Ruokaa, jossa ei ole mitään ”ylimääräistä”. Ruokaa, joka ei kuluta liikaa kukkaroa. Ruokaa, jonka olen kehitellyt lapsiperheen arjen keskellä yksinkertaisesti rakkaudesta ruokaan.

Mielestäni parasta kirjassa on se, että se sisältää reseptien lisäksi aivan tykkiä tietoa ravinnosta. Sellaista valmiiksi pureskeltua tietoa, joka inspiroi ja kannustaa syömään terveellisiä raaka-aineita. Ruokavaliohan koostuu oikeista ruoista, eikä vain ”A-, C- ja E-vitamiineista, proteiineista tai hiilihydraateista”. Kirja herättelee innostusta terveellisistä valinnoista ja perustelee tiettyjen raaka-aineiden käyttöä. Se kutittelee makunystyröitäsi, mutta myös aivosolujasi.

Miten ihanaa terveellinen ruoka voikaan olla! Juuri niin ihanaa kuin osasitkin kuvitella. Oma suosikkini kirjassa ovat kiinankaalitacot mausteisella saksanpähkinälihalla. Ruoka, joka sopii täydellisesti viikonloppufiilistelyihin. Arkiruoista pidän eniten linssipadoista ja keitoista. Ne ovat vaan niin helppoja, hyviä ja edullisia. Nauti!

RESEPTI – Parsakaali-linssisoppa

6 annosta

valmistusaika 50 min

1 parsakaali

3-4 porkkanaa

1 prk (400g) luomu tomaattimurskaa

4 dl vettä

2 keltasipulia

4 valkosipulinkynttä

puntti ruohosipulia

4 dl punaisia linssejä

1 prk kookosmaitoa

puolikas kesäkurpitsa

2 rkl luomu kasvisliemijauhetta

1 tl kuivattua chiliä

1 tl kanelia

1 tl savupaprikajauhetta

1 tl kurkumaa

kookosöljyä 2 rkl

1 rkl luomu hunajaa

Tee näin

Pilko sipulit pieneksi. Huuhtele kurpitsa ja parsakaali ja pilko ne 2 cmx2cm kokoisiksi paloiksi. Pilko porkkanat vähän pienemmäksi. Saat näin suutuntumaa keittoon. Kuumenna isossa kattilassa 2 rkl neitsyt kookosöljyä ja heitä sipulit ja porkkanat, sekä kuivat mausteet kattilaan. Kuullota hetki.

Lisää parsakaali ja kesäkurpitsa. Kuullota noin minuutti ennen kuin lisäät tomaattimurskan ja hunajan. Sekoita. Anna hautua 10 minuuttia. Huuhtele linssejä huolellisesti niin kauan, että ne eivät enää vaahtoa. Lisää huuhdellut linssit sekä vesi. Sekoita. Laita kansi päälle ja anna kiehua hiljalleen kunnes linssit ovat kypsiä. Eli noin 15 minuuttia. Lisää kookosmaito ja sekoita.

Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoile tuoreiden yrttien, kuten persiljan tai korianterin kanssa.

Hyvinvoinvivalmennus - Seinäjoki - Kasvisruoka

Lotta Lahti <3