Parsarisotto

Jep, keväinen parsa on hyvää. Vaikka ihan uunissa paahdettuna ja sellaisenaan nautittuna. Tai sitten sen voi ujuttaa tekemään ihanasta risotosta vieläkin ihanampaa. Ja näinhän minun kohdallani kävi.

Risotto on klassikkoruoka, johon yleensä käytetään voita ja parmesaanijuustoa. Noh, näillä tulee kieltämättä hyvä risotto, mutta ilmankin tulee hyvä! Tähän risottoon käytin extraneitsyt oliiviöljyä kuullotukseen, kasvislientä ja valkoviiniä (korvaa esim laimealla sitruunamehulla) ja kermaisuuteen kaurakermaa. Juuston roolissa komeilee ravintohiivahiutaleet.

Suosittelen kokeilemaan reseptiä, jos tykkäät risotoista ja haluat vähentää hiilijalanjälkeäsi. Risotto sitä paitsi on loistavaa kausiruokaa, sen voi tehdä keväällä parsasta, kesällä kaikesta suomalaisesta kasviksesta, syksyllä sienistä ja talvella vaikka punajuurista. Halpaa ja hyvää sanoisi iskä.

Parsarisotto

Valmistusaika 45 min

6 annosta

1 puntti vihreää tankoparsaa

1 puntti kevätsipulia

2 valkosipulinkynttä

4 dl risotto- tai puuroriisiä

0,6 l kasvislientä

1 dl valkoviiniä tai laimeaa sitruunamehua

2 dl kaurakermaa

2 rkl oliiviöljyä

6 rkl ravintohiivahiutaleita

Silppua sipuli ja huhtele ja pilko tankoparsa. Kuumenna oljy kasarissa ja kaada riisi kasariin. Anna kuullottua hetki. Lisää hienonnettu kevätsipuli ja sekoita. Lisää valkosipuli ja viini tai sitruunamehu ja sekoita. Kun neste on haihtunut ala lisäämään kasvisliemeä kauhallinen kerrallaan.

15 min keittelyn jälkeen lisää parsat ja jatka nesteen lisäämistä osissa. Lisää lopuksi kaurakerma ja ravintohiiva ja sekoita. Risotto on valmis kun se on mukavan valuvaa ja kermaista ja riisi on kypsää. Parsa jää napakaksi, jolloin suutuntuma on oikea.

Nauti suolan ja mustapippurin kera!