Pehmeä punajuurisosekeitto ja vinkkejä arkiruokailun helpottamiseksi

Pehmeä punajuurisosekeitto keventää ja lämmittää - hyvinvointivalmennus

Punajuurisosekeitto on juuri sellaista niin kuin hyvä arkiruoka on. Se valmistuu nopeasti, on edullisista raaka-aineista valmistettu, ei vaadi monia työvaiheita, on kevyttä mutta täyttävää.

Keitossa oikaistaan käyttämällä kasvisgallerian valmista punajuurisosetta. Sitä saa kaupasta hevi-osastolta punaisissa tummanpunaisissa pötkylöissä. Jos et löydä valmista sosetta käytä tuoreita punajuuria ja keitä itse. Huomioi tällöin, että punajuurien keittoaika on perunaa pidempi.

Arkena voi tuntua, että ruokaa ei ehdi valmistaa ja on helpompi ostaa valmiita. Voit kuitenkin tehdä laadukasta ruokaa, oikaisemalla aina jossakin pienessä asiassa. Kuten tässä reseptissä käyttämällä valmista sosetta. Viikonloppuisin ehtii sitten kikkailla ruuan valmistuksessa enemmän ja käyttää siihen aikaa.

Tärkeää on, että meidän äitien ei tarvitsisi saada harmaita hiuksia perheen ruokkimisesta. Tähän toimii muutama hyvä vinkki.

  • Tee uusi ruoka vasta kun edellinen on syöty. Vähennät hävikkiä ja säästät omia voimiasi. (Toki jos ruoka on pilaantunutta, niin se pitää laittaa pois)

 

  • Valmista ruokaa mahdollisesti aina kahdelle päivälle, tai jatka edellisen päivän ruokaa tuunaamalla sitä. Esimerkiksi edellisen päivän keitetyt porkkanat ja perunat paistinpannulle ja vegepyttipannun pohja on valmis. Kaveriksi paistettu kananmuna, niin ateria on miltei kokonainen.

 

  • Oikaise (ainakin) kerran viikossa jollain puolivalmiilla. Kuten esimerkiksi pakastepinaattikeitolla, valmiilla punajuurisoseella tai pakasteesta saatavilla perunasuikaleilla. Ei aina tarvitse tehdä pitkästä tavarasta. Anna itsellesi välillä armoa. Puolivalmiistakin tuotteista voi löytyä täysin terveellisiä ja puhtaita raaka-aineita. Tsekkaa aina mitä tuote sisältää.

 

  • Kokeile viikonloppuisin uusia ruokia, niin arkena voit valmistaa bravuureitasi nopeasti!

Punajuurisosekeitto

Valmistusaika: noin 45 min

Noin 3-4 annosta

1 iso sipuli

muutama valkosipulinkynsi

2 isoa perunaa

öliiviöljyä

1 pötkö valmista punajuurisosetta

kasvisliemifondi

vettä

2 dl kaurakermaa

pippuria

yrttisuolaa

kurpitsansiemeniä

Kuori ja pilko sipulit ja perunat. Laita kattilan pohjalle oliiviöljyä ja kuullota miedolla lämmöllä sipuleita ja perunoita kattilassa. Laita fondi kattilaan. Lisää vettä sen verran, että perunat peittyvät. Laita kansi ja keitä sen aikaa, että perunat ovat täysin kypsiä (keittoaika riippuu kuinka isoja palat ovat), noin 20-30 min.

Lisää joukkoon punajuurisose ja laita kansi kiinni. Anna hautua 5 min. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kerma, anna pulpahtaa liedellä ja tarkista maku. Lisää yrttisuolaa ja pippuria oman maun mukaan. Tarjoile ja koristele kurpitsansiemenillä. Jos haluat tehdä valkoiset koristeet annoksiin, säästä vähän kermaa ja koristele keiton pinta sillä.

Ihana keittoateria on valmis. Rauhoitu arjen kiireistä hetkeksi ja nauti soppa kuumana hyvän leivän kanssa.

VINKKI: Jos sinulla on monta suuta ruokittavana tuplaa ainekset, niin saatte syödä keittoa seuraavanakin päivänä.

// Lotta Lahti