Sisäiset vahvuutesi toimivat puskurina elämäsi vastoinkäymisille

Kuvittele tavallinen arkipäiväsi. Heräät aamulla hieman väsyneenä ja lähdet keittämään kahvia. Huomaat, että sinulla on kiire ja pinnasi kiristyy. Lapset roikkuvat jaloissasi pyytäen aamupalaa. Yrität olla lempeän jämäkkä vastatessasi heidän tarpeisiinsa. Saat puettua päälle, juotua kahvisi ja raahauduttua autoon. Liikenteessä on taas ruuhkaa, joten verenpaineesi nousee hidastelevien autojen joukossa. Pääset töihin ja aloitat työpäiväsi. Kohtaat työpäivän aikana monia haasteita, joissa kaipaat ongelmanratkaisutaitoja ja kärsivällisyyttä. Esimiehesi antaa sinulle palautetta työstäsi, johon hän ei ollut aivan täysin tyytyväinen. Yrität ottaa kritiikin kehittävänä palautteena, mutta silti se tuntuu pahalta. Itseluottamuksesi saa kolauksen. Työpäivän jälkeen palaat kaupan kautta kotiin ja alat odottaa illan joogatuntia, jolloin pääset vihdoin rentoutumaan.

Kuulostaako tutulta? Jokaisen päiviin sisältyy haasteita ja epämiellyttäviä tilanteita. Niin isoja kuin pieniä. Jokainen kokee nämä vastoinkäymiset omalla tavallaan ja reagoi niihin yksilöllisesti. Stressinaiheuttajiin emme voi aina vaikuttaa, mutta siihen kuinka kestämme stressiä voimme vaikuttaa.

Sisäiset vahvuudet ovat elämäsi eväät

Mikä sitten auttaa meitä selviämään elämässä väistämättä vastaan tulevista vastoinkäymisistä? Sisäiset vahvuutesi. Ne toimivat samalla tavalla, kuin vaellukselle ottamasi eväsreppu. Et pärjäisi vaelluksesta ilman eväitä, et siis pärjää elämässä ilman sisäisiä vahvuuksiasi. Sisäiset vahvuudet ovat niitä, joilla pärjäät elämän kivikkoisella tiellä.

Kuinka usein olet tietoisesti miettinyt tai harjoittanut sisäisiä vahvuuksiasi? Jos kuulut enemmistöön, luultavasti harvoin tai et koskaan. Kuitenkin juuri sisäiset vahvuudet ovat niitä, jotka auttavat meitä menestymään elämässä! Niin vapaa-ajalla kuin työssä.

Toisin kuin luullaan sisäiset vahvuudet eivät ole vain synnynnäisiä ominaisuuksiamme vaan ne kasvavat sisällämme elämämme aikana, voimme jopa tietoisesti harjoittaa niitä. Vain kolmasosa sisäisistä vahvuuksista on synnynnäisiä, osa temperamenttiamme ja persoonallisuuttamme. Loput voimme itse kasvattaa. Loistava uutinen vai mitä?

Elämämme haasteet iskevät heikkouksiimme, vahvuudet taas auttavat meitä kohtaamaan haasteet.

Hyvinvointivalmennus - Henkinen valmennus - Sisäiset vahvuudet

 

Sisäisistä vahvuuksista kumpuaa kestävä hyvinvointi

Sisäiset vahvuudet ovat pysyviä ominaisuuksiamme. Niistä kumpuavat kestävä hyvinvointi sekä kyky toimia viisaasti ja tehokkaasti. Sisäisiä vahvuuksiamme ovat esimerkiksi joustavuus, kiitollisuus, päättäväisyys, itsetuntemus, sisäinen rauha, myötätunto itseä kohtaan, luovuus sekä innostus.

Sisäiset vahvuudet ovat onnellisen, rakkaudentäyteisen ja tyydyttävän elämän edellytys. Ne lievittävät epämiellyttäviä tunteitamme, kuten stressiä, ahdistuneisuutta, turhautuneisuutta, ärtyisyyttä, masennusta, pettymystä, yksinäisyyttä, syyllisyyttä, loukkaantuneisuutta sekä riittämättömyyden tunnetta.

Voit kehittää omia sisäisiä vahvuuksiasi omassa arjessasi. Joskus siihen saattaa tarvita apua ja ohjausta. Kuitenkin, jokaisella on oikeus sisäisistä vahvuuksista kumpuavaan kestävään hyvinvointiin. Aloita tänään, huomenna vastoinkäymiset tuntuvat jo pienemmiltä.

// Lotta Lahti